همه چیز درباره شکلات
شکلات خوراکی لذیذ و مورد علاقه همه ی مردم در جهان است. شکلات در میان کودکان به ویژه بیشترین استقبال را داشته و بازار پرفروشی در سرتاسر جهان دارد. در اینجا قصد داریم همه چیز را از ابتدا درباره شکلات به شما اطلاع رسانی کنیم.
تاریخچه پیدایش شکلات:
تمدن اولمک : اولین تمدن در آمریکای لاتین بود که درخت کاکائو را کشف و تبدیل به کاکائو با طعمی دلچسب کردند . آنها در مراسم های خود از نوشیدنی های شکلاتی استفاده می کردند در نتیجه اولمک ها اولین کسانی بودند که شکلات را به شکل امروزی درست کردند.
تمدن مایا: چند قرن پس از اولمک ها مایا ها از شکلات به عنوان نوشیدنی استفاده کردند. این قبیله مردمانی با اصل و نصب بودند که در سال 250 میلادی در جنوب کشور مکزیک زندگی می کردند و امروزه نوادگانشان در آمریکای جنوبی زندگی می کنند. مایاها جزء اولین نفراتی بودند که لذت طعم کاکائو را کشف کردند . آنها شکلات خود را از دانه های خام کاکائو درست می کردند و به آن ذرت و فلفل اضافه می کردند. مایاها دانه های کاکائو را درو می کردند و به عنوان اولین کشت درختی، در سرزمین های پست پرورش می دادند . از دانه های شکلات در دادوستد استفاده می کردند و درعوض لباس و اسب می گرفتند.
آزتک ها: ساکنان اولیه مکزیک و دومین گروه مشتاق به مصرف کاکائو بودند که درخت کاکائو را می پرستیدند و ستایش می کردند. در منطقه ای که آزتک ها زندگی می کردند به دلیل خشک بودن آب و هوا نمی توانستند درخت شکلات را پرورش بدهند به همین خاطر از طریق جنگ هایی که داشتند به عنوان غنائم جنگی دانه های کاکائو را به دست می آوردند و حتی در دادوستد از آن استفاده می کردند. در قرن 15 از دانه های کاکائو در موادغذایی مختلفی استفاده می کردند و از آن یک نوشیدنی انرژی زا درست می کردند که بیشتر قبل از رفتن به جنگ مورد استفاده شان قرار می گرفت.
شکلات در اسپانیا: اسپانیایی ها نزدیک به یک قرن توانستند نحوه تولید شکلات را پنهان نگه دارند و مانع گسترش آن در کشورهای دیگر شوند. این روند تا زمانی ادامه یافت که بالاخره یک ایتالیایی با سفر به مناطق زندگی بومیان آمریکا توانست به نحوه کاشت و تهیه نوشیدنی پی ببرد و در بازگشت به کشور ایتالیا اینگونه بود که توانست انحصار مالکیت اسپانیایی را در قاره آمریکا شکست بدهد.
شکلات در اروپا: نحوه رسیدن شکلات به فرانسه اینگونه بود که پادشاه لوییس هشتم در فرانسه با دختر پادشاه سابق به نام فیلپ سوم ازدواج کرد و در جشن ازدواجشان نمونه هایی از شکلات های شاهانه را سرو کردند و همین سبب ایجاد کارخانه های شکلات سازی در اروپا شد و این ماده غذایی خاص کم کم درسراسر اروپا محبوبیت پیدا کرد.
همه چیز درباره درخت کاکائو:
درخت کاکائو بومی نواحی گرمسیر آمریکای مرکزی و جنوبی است. این درخت همیشه سبز و معمولا به ارتفاع 4-8 متر می باشد. برگ های درخت کاکائو بی کرک، براق ، با دمبرگ بیضی و نوک تیز، ساده و متقابلا دارای گل های زیبا ، کوچک و منظم ، بدون بو و قرمز رنگ. تعداد گل های این درخت در سال تقریبا 50.000 عدد است ، به همین دلیل این درخت در تمام طول سال غرق گل است. میوه این گیاه به شکل غلاف است که 15 تا 30 سانتی متر در طول 8 تا 10 سانتی متر عرض دارد. این میوه مستقیما روی تنه درخت رشد می کند. رنگ غلاف آن زرد رنگ یا نارنجی ، نارنجی قرمز می باشد و حدودا 500 گرم وزن دارد. دانه های این میوه ، همان دانه های کاکائو می باشد که تلخ و ترش هستند . بهترین زمان برداشت میوه ها در زمان بلوغ درختان است و این سیر تکامل رشد ده سال طول می کشد. هر درخت کاکائو حدود 50-60 عدد میوه در سال تولید می کند و میزان تولید هر درخت درسال حدودا 7-10 کیلو دانه خواهد بود. هر دانه کاکائو دارای پروتئین ، کره کاکائو، کافئین، نشاسته ، تئوبرومین و روغن های آروماتیک بودار است. 40 درصد کاکائو تولید شده درسراسر جهان را سه ناحیه غنا، اندونزی، ساحل عاج تولید می کنند اما کشورهایی مانند هلند و ایالات متحده آمریکا بیشترین تولید فرآورده های کاکائویی را برعهده دارند.
عطر دانه های کاکائو به نژاد ، گونه درخت، خاک، دما، میزان رطوبت و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. حال با چند نوع از کاکائو ها آشنا می شویم:
:Forastero
این نوع از کاکائو به رشد سریعی که دارد معروف است. منطقه کشت اصلی آن درآفریقاست.
:Nacional
گیاه این نوع درخت بوی خوبی دارد و مقداری آسیب پذیر است. محل کشت این کاکائو بیشتر در آمریکای جنوبی می باشد.
:Cirollo
این نوع هم نیز دارای رشد خوبی می باشد و تا حد زیادی در برابر بیماری ها و آفات مقاوم است.منطقه کشت این نوع درخت در مناطق جنوبی و مرکزی آمریکا است.
:Trinitario
این نوع نیز جزء گروه های کمیاب درخت است و خاصیت های زیادی دارد . محل کشت این درخت در قاره آسیا ، آمریکای جنوبی و مرکزی است.
شکلات دارای یک سری خواص می باشد و در صنایع غذایی مختلفی کاربرد دارد که به چند مورد از آنها اشاره می شود:
شکلات به دلیل کافئین موجودی که در خود دارد نشاط بخش و تقویت کننده قلب است در همین جهت در مقابله با افسردگی نیز کاربرد دارد.
شکلات تلخ در بهبود بیماری دیابت می تواند موثر باشد.
به کنترل و کاهش فشار خون کمک می کند.
می تواند از مبتلا شدن به سرطان جلوگیری کند.
خطر سکته مغزی و قلبی را کاهش دهد.
می تواند از پوست محافظت و جلوگیری از پوسیدگی دندان کند.
از پودر شکلات در تهیه کیک و شیرینی در مقیاس گسترده ای استفاده می کنند و شیرینی جات شکلاتی جزو محبوب ترین ها هستند. همچنین در تهیه نوشیدنی هایی با طعم کاکائو مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده در طب سنتی نیز کاربرد زیادی دارد.
زیاده روی در استفاده از هرچیزی باعث ضرر و آسیب است . با استفاده بی رویه از شکلات دچار یکسری از مشکلات می شویم که می تواند شامل:
سبب ایجاد چاقی در قسمت مرکزی بدن ( دور شکم)
دارای کالری بالایی می باشد و سیری کاذب دارد.
سردردهای میگرن را تشدید می کند.
سبب ایجاد پوکی استخوان می شود.
شکلات یکی از خوراکی های مورد علاقه و پرفروش در کل جهان می باشد . حال با چندتا از برندهای معروف شما را آشنا می کنیم.
Esthechoc,Flying noir,Droste,whittakers,Amedei,jacgues genin,rechart,patchi, teuscher, Valrhona, Dov,Russell,Ritter,Guylian,kinder,Mars,Bounty, twix, Hersheys,Roshen,hobby, Florence, tblerane, milka, westle, ker Amo,konti,Merci, Ferrero Rocher,Godiva,Cadbury
برندهای معروف ایرانی:
پارمیدا،شونیز،آیدین، باراکا، شیرین عسل، فرمند.
جهت راه اندازی خط تولید کارخانه شکلات سازی به دستگاه هایی نیاز داریم که مناسب و با کیفیت باشد تا در فرآیند تولید موثر بوده و محصولی با کیفیت و خوش طعم تولید کند .
دستگاه های ضروری جهت راه اندازی خط تولید شکلات شامل:
مخزن ذوب روغن
دستگاه بالمیل شکلات( میکسر ساچمه ای)
مخزن نگهداری شکلات
مراحل خط تولید شکلات:
آماده سازی مواد اولیه، تزریق شکلات، سرد کردن، شیرینگ پک و بسته بندی ، توزیع در بازار.
در اینجا هدف اطلاع رسانی همه چیز درباره شکلات بود. با مصرف به اندازه در شکلات می توانیم همیشه بدون هیچ ضرری از آن لذت ببریم.